Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ολοκληρώθηκε η νέα σειρά Επιμορφωτικών Σεμιναρίων του ΕΚΦΕ Ημαθίας

Ολοκληρώθηκε η νέα σειρά Επιμορφωτικών Σεμιναρίων που οργανώθηκαν από το ΕΚΦΕ Ημαθίας στις εγκαταστάσεις του. Η νέα σειρά Σεμιναρίων πραγματοποιήθηκε 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου 2011, για τους Καθηγητές που διδάσκουν Φυσική στη Γ΄ Γυμνασίου, στις Σχολικές Μονάδες των περιοχών του 1ου Γραφείου, της Διεύθυνσης και του 2ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή αντίστοιχα των γεωγραφικών περιοχών Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Νάουσας.

Το βασικό θέμα της νέας σειράς Σεμιναρίων είχε τίτλο: «Πως κατασκευάζεται ένα Φύλλο Εργασίας για να προσεγγίσει ο Μαθητής ένα Φυσικό Νόμο στο Εργαστήριο Φυσικής», η εφαρμογή έγινε στον νόμο του Ohm και εισηγητής ήταν ο Υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Ημαθίας Κωνσταντίνος Α. Ζώκος, Δάσκαλος Φυσικής. Οι Καθηγητές κατά τη διάρκεια των Σεμιναρίων πραγματοποίησαν σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες είχαν στόχο να βελτιώσουν τις Ικανότητές τους, ώστε να καθοδηγήσουν τους Μαθητές τους να οικοδομήσουν τις δικές τους Γνωσιακές Ικανότητες και να τους βοηθήσουν να αλλάξουν τις Προϋπάρχουσες (συνήθως λανθασμένες) Αντιλήψεις τους.

Η οικοδόμηση των Γνωσιακών Ικανοτήτων των Μαθητών και η αλλαγή των Αντιλήψεων που Προϋπάρχουν σε αυτούς, από εξωσχολικές-κοινωνικές, οικογενειακές και παραεκπαιδευτικές-πηγές πληροφόρησης, είναι συνθήκη εκ των ων ουκ άνευ για την αλλαγή της προβληματικής κατάστασης που καταγράφεται για τους αποφοίτους του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο για τον Επιστήμονα Δάσκαλο Φυσικών Επιστημών (Φυσικής, Χημεία, Βιολογίας ή Γεωλογίας). Με την ορθή χρησιμοποίησή του, ο Δάσκαλος, θα οδηγήσει τους μαθητές να πραγματοποιήσουν εκείνες τις Γνωσιακές Τομές που θα μετασχηματίσουν τις Γνωσιακή τους Κατάσταση και φυσικά θα αλλάξει την κατάσταση η οποία καταγράφεται από τις Έρευνες.

Το ΕΚΦΕ Ημαθίας, λυπάται πολύ που οι καθηγητές τριών Σχολικών Μονάδων του νομού (2ο και 3ο Γυμνάσια Νάουσας και Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας) δεν παρακολούθησαν ούτε αυτή τη σειρά Επιμορφωτικών Σεμιναρίων, παρόλο που το ωράριο διδασκαλίας τους έπρεπε να είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε τίποτε να μην εμποδίζει τη συμμετοχή τους στα σεμινάρια που οργανώνονται. Ελπίζεται πως στα προσεχή σεμινάρια που προγραμματίζει το ΕΚΦΕ Ημαθίας και στοχεύουν στη διαρκή ενημέρωση των Δασκάλων Φυσικών Επιστημών για τις σύγχρονες προσεγγίσεις των αντικειμένων τους, οι καθηγητές αυτοί θα μπορέσουν να προσέλθουν.

Η επόμενη δραστηριότητα του ΕΚΦΕ Ημαθίας είναι η συν-διοργάνωση με τη Σύμβουλο των Φυσικών Επιστημών του Νομού, κ. Ισμήνη Ιωαννίδου, Ημερίδας για τους Καθηγητές των Γυμνασίων και των Λυκείων του νομού Ημαθίας. Για την Ημερίδα αυτή θα υπάρξει σχετικό Δελτίο Τύπου την επόμενη εβδομάδα.